Kunstpracht in een Covid-jasje

Gepubliceerd op vrijdag 4 december 2020

Het is gelukt! Een maand geleden berichtten we dat Kunstpracht in een nieuw Covid-proof jasje wordt gestoken, waarbij de voorstellingen naar de scholen toe komen. We hebben de afgelopen maand hard gewerkt voor een prachtig resultaat: voor alle Kunstpracht-voorstellingen die in De Naald zouden spelen hebben we een fantastisch alternatief gevonden. We zijn heel blij dat al die duizenden leerlingen de komende maanden toch een mooi programma mogen beleven.

De kleuters die naar de dansvoorstelling van De Dansers zouden gaan, worden door dit gezelschap nu verrast op school met Als je erop kan staan, is het een vloer. Na een dansduet transformeren de kunstenaars-voor-publiek naar personen-in-de-klas die je vragen kan stellen. We gaan samen in gesprek: wat heb je gezien? Waar denk je aan? Herken je wat een klasgenoot vertelt? Na het meemaken van en reflecteren op de kunst gaan de leerlingen zelf actief maken.

De middenbouwers die Percossa zouden bezoeken, krijgen een workshop van twee Percossa-mannen zelf op de eigen school! In de workshop verbazen de mannen de leerlingen met hun muzikale kunsten én musiceren ze er zelf op los.

De bovenbouwvoorstelling De verschrikkelijke badmeester gaat de scholen langs reizen. Deze voorstelling wordt dus gewoon op school gespeeld, precies zoals hij bedoeld is. De scholen die voor deze voorstelling hadden gekozen, maar geen groepen willen mengen, krijgen hier een spetterende dansworkshop voor in de plaats aangeboden.

Het bezoek aan het Nederlands Dans Theater wordt vervangen door een livestream van de voorstelling in de eigen klas. De klassen worden vooraf nog steeds bezocht voor een voorbereidende workshop. De dansmaakworkshops komen te vervallen. Wel komt er een speciale lesbrief om de cultuurbeleving te verwerken. Op de woensdag na de voorstelling wordt een spreekuur voor leerkrachten georganiseerd, waarin ze hulp kunt krijgen bij de uitvoering van de lesbrief.

De museumbezoeken aan museum Beelden aan Zee, het Kunstmuseum Den Haag, het Fotomuseum Den Haag en Museum Volkenkunde gaan gewoon door. Ook de voorstellingen die al op school zouden spelen, Dierendorpje en Ik heb een heel vies woord geleerd, gaan gewoon door. Wel worden deze voorstellingen opnieuw ingepland: scholen gaan niet meer bij elkaar op bezoek, maar elke school ontvangt een eigen voorstelling in school.

We zien er ontzettend naar uit om met al deze mooie pareltjes de komende maanden bijna 8000 leerlingen te ontmoeten. Omdat juist in deze tijd het beleven van magische momenten er écht toe doet!