Lezing 'Mobilisatie in het Westland'

Gepubliceerd op maandag 7 september 2020

Het Westlands Museum organiseert dit najaar een lezingenreeks over de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdagmiddag 19 september verzorgt historicus Adri P. van Vliet de aftrap met een presentatie over de mobilisatie van het Nederlandse leger aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Van Vliet is plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt. In de maanden na de mobilisatie plaatst het Nederlandse leger militairen door het hele land en begint het met het voorbereiden van de verdediging voor een eventuele aanval. Stellingen worden verstevigd en soldaten worden getraind. Ook in het Westland overheersen militairen het straatbeeld. Iedereen kent wel foto’s van poserende militairen uit die tijd. Toch verwacht Nederland geen oorlog: er is groot vertrouwen in de neutraliteit van ons land.

Aan de hand van foto’s zal Van Vliet een korte inleiding geven over de achtergronden van de mobilisatie. Een uniek filmpje laat tot dit jaar nooit vertoonde beelden zien van het Westland in die tijd. Daarna volgt de film ‘Nederland let op uw saeck’ met authentieke beelden over de opkomst van de militairen en hoe zij hun tijd invulden.

De presentatie start om 14.00 uur en duurt zo’n 1,5 uur. Vanwege de coronamaatregelen kunnen slechts 25 personen de presentatie bijwonen. Kosten zijn € 5,00 per persoon, en dat is inclusief een koffie of thee bij binnenkomst. Aanmelden vooraf is verplicht en dat kan via de website van het museum.