Expositie

Expositie 'Gezichten van Dementie'

Dementie is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland. Op dit moment hebben 280.000 mensen dementie, waarvan 1700 in Westland. In 2040 zijn dat er naar verwachting tenminste 400.000. Een ongelofelijk groot aantal, maar de serie portretten van dementerenden en hun dierbaren onder de titel 'Gezichten van Dementie' laat zien dat het allemaal mensen zijn met een gezicht, met een verhaal. Sinds 11 januari is de reizende tentoonstelling te bezichtigen in de Oude Kerk in Naaldwijk.

'Gezichten van Dementie' begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman van Hoogdalem. Jaren na haar dood ging hij weer langs bij het verzorgingshuis in Haren (Groningen) waar zij ooit als dementerende woonde. "Ik keek destijds als zoon met compassie naar mijn moeder. Maar tegelijkertijd zei een stemmetje in mijn hoofd: 'Dit is waanzinnig interessant... hoe iemand zó fysiek kan veranderen'. Dat is altijd blijven hangen en dus keerde ik op een dag terug." Met toestemming van de families portretteerde hij de bewoners op 2,40 meter hoge aquarellen.

Herman vroeg zijn vriend Gijs Wanders om korte films te maken bij zijn schilderijen, met daarin het verhaal van de familie en hun de reactie op het portret. "Het kwam toen allemaal wel heel dichtbij", aldus Wanders. "Dementie zit in de familie; mijn opa en ooms zijn eraan overleden. Ik dacht: 'Ik roep het op me af als ik hiermee aan de slag ga'. Maar ik had ook het gevoel: als ik de families ga interviewen, dan kan ik hen vragen hoe ze met deze ziekte omgaan én kan ik van hen leren. Ik wist zeker dat ik er op een dag mee te maken zou krijgen, dus heb ik heel veel vragen gesteld. Het zijn lange gesprekken geworden. Het waren interviews van soms twee á drie uur, die uiteindelijk zijn teruggebracht tot vijf minuten."

Naast de expositie staan er ook drie thema-avonden gepland: 16 januari 'Dementievriendelijk Westland'; 23 januari 'Levenseinde en Dementie; 30 januari 'Jonge mensen met dementie'.

Praktische informatie

Oude Kerk
Wilhelminaplein 5
2671 GR Naaldwijk

Datum:
za 11 jan 2020 t/m do 30 jan 2020

Tijd:
11:00 - 17:30 uur

Prijs:
gratis

Organisatie/organisator:
Stichting Vrienden van de Oude Kerk Naaldwijk

Meer informatie:
https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/delft-westland-oostland

Disciplines

Beeldend

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.