Lezing

Lezing - Vier eeuwen tafelcultuur in damast

‘Nooit gedacht dat er zoveel interessants te vertellen valt over een spierwit tafellaken,’ is wat kunsthistorica Sanny de Zoete (geboren en getogen Naaldwijkse) vaak te horen krijgt aan het einde van een lezing. ‘Nou, volgens mij kan je er nog wel een dag over vertellen en vervelen we ons dan nog niet’ is een andere veelgehoorde opmerking. Dus laat je verrassen en kom luisteren naar haar boeiende verhaal over damast. Ja, mannen, ook jullie zijn van harte welkom! Het is zeker niet alleen een vrouwending, dat linnengoed, want boeren verbouwden het vlas en wevers weefden de patronen in het linnen. Het spierwitte tafellaken heeft allerlei verrassingen in petto: het hele diner is er 400 jaar geleden al in afgebeeld, kanonskogels fluiten om je oren, of Wilhelmina zit opeens aan je tafel.

Wie gaf als diplomatiek relatiegeschenk drie prinsessen 824 meter tafellaken en 2100 servetten? Hoe schilderen kunstenaars het tafellinnen?

Sanny studeerde af op het linnengoed van kasteel Twickel in Delden. Ook op de buitenplaatsen in het Westland zal ruimschoots linnengoed aanwezig zijn geweest want niemand at van een kale houten tafel, ook niet als er heerlijk buiten in de weelderige tuin werd gegeten.

De lezing van Sanny de Zoete vindt plaats in de 'Hooiberg' van het museum en start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden vooraf is benodigd. Dat kan via onderstaande link.

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

Westlands Museum
Middel Broekweg 154
2675KL Honselersdijk

Datum:
do 24 okt 2019

Tijd:
20:00 uur

Prijs:
€ 5,00

Organisatie/organisator:
Westlands Museum

Meer informatie:

Disciplines

Erfgoed

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.